I Sverige steg reallönerna med 1,2 procent det fjärde kvartalet 2023. I Frankrike och Italien minskade däremot reallönerna tydligt. Även i Tyskland skedde en minskning. Det beror inte på högre inflation utan har att göra med en tvär och sannolikt tillfällig inbromsning av löneökningstakten i dessa länder.
Sett till den sammantagna perioden från pandemin och framåt är reallönerna i de flesta länder på en lägre nivå (se diagram 1). När inflationsuppgången var som brantast sjönk dock reallönerna mer i Sverige jämfört med många andra länder och reallönerna har minskat mer än i genomsnittet i euroområdet. En viktig anledning till det är att långa och samordnade kollektivavtal höll emot en snabb löneuppgång när inflationen tog fart. En liknande utveckling kan ses i till exempel Danmark och Italien. Jämfört med 2019 har de även tyska reallönerna minskat något mer än i Sverige.
Diagram 1 Reallöner sedan 2019
Trots de senaste årens nedgång har de svenska reallönerna i ett längre perspektiv (1995-2022) ökat mer än i de flesta liknande länder. Under den perioden steg reallönerna mer i Norge och ungefär lika mycket i Finland som i Sverige.
Utsikterna för reallöneökningar framöver ser goda ut. Inflationen fortsätter att sjunka och uppgick till 2,6 procent i februari. De sammantagna prognoserna för löneökningar respektive priser pekar entydigt mot att reallönen kommer att öka stadigt framöver. Om dessa prognoser slår in kommer reallönerna i Sverige att stiga med ca 1,8 procent per år under de kommande två åren (se diagram 2).
Diagram 2 Reallön (KPIF)
Läs mer i vår rapport ”Löneläget mars 2024” som beskriver löneutvecklingen i Sverige och omvärlden, konkurrenskraften samt konjunktur-, inflations- och valutautvecklingen.
Dokument:
Löneläget mars 2024 (pdf, 1 mb)
Nyhetsbrev:
Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.